Hartelijk welkom op de meest uitgebreide catalogus van het platenlabel ELF PROVINCIEN. Dit label werd uitgebracht door platenmaatschappij DURECO uit Amsterdam (later Weesp). Elf Provinciën is een zeer succesvol label geweest, uitsluitend gericht op het Nederlandse lied en op instrumentale muziek (vooral de destijds erg populaire accordeonmuziek). Bekende artiesten vonden hun weg naar dit label: Ben Cramer, Pierre Kartner, Corry Konings, Wilma, Jacques Herb, Anja en Johnny, De Kermisklanten, Gebroeders Brouwer, enz. De eerste LP's dateren uit 1969, de laatste uit 1979. In deze 10 jaar zijn meer dan 500 titels verschenen. Het is de bedoeling op deze pagina's een overzicht te geven van alles wat er is verschenen. Ik ben al erg ver, maar het is nog lang niet compleet. Ik hoop dat IEDEREEN DIE FOUTEN ONTDEKT OF AANVULLINGEN HEEFT dit laat weten door een reactie achter te laten op de blog of te mailen naar pietdirkx@hotmail.com, zodat we met ons allen dit stuk vergeten Nederlandse muziekhistorie compleet kunnen maken. Dit is een FANSITE, helaas zonder medewerking van Dureco.

INLEIDING

Platenmaatschappij Dureco (afkorting voor Dutch Records Company) bestaat al sinds 1952. Het is pas vanaf 1969 dat ze komen met het label Elf Provincien, waar uitsluitend Nederlandstalige artiesten op verschijnen en instrumentale accordeon- en orgelmuziek. Dureco had de prettige gewoonte ELKE plaatkant (de A en B kant van singels en LP's) te voorzien van een nummer, het zgn. Du-nummer. Aan de hand van dit nummer, dat ze ook gebruikten voor al nun andere labels, zoals Pink Elephant, Blue elephant en Capri, is een volledige chronologische lijst te maken van alles wat bij Dureco uitkwam, en dat was heel wat, als je nagaat dat de eerste LP op Elf Provincien nummer Du 20.344 kreeg. Dit is ELF 42.02, de tweede LP van de dubbelaar '12 Sprookjes' (de eerste LP van deze dubbelaar was al eerder uitgegeven want die heeft nummer Du1 1474). Chronologisch de tweede LP is ELF 75.11 'Lang zullen we leven met de Doorzakkers' (Du 20.438). Het is duidelijk dat de viercijferige code op de hoes geen enkele chronologische betekenis heeft.
Het hoogste nummer is Du 24.968 uit 1974. Daarna zijn óf de nummers afgeschaft óf ze worden eenvoudig niet meer gepubliceerd. Tussen de eerste en laatste Elf provincien LP zitten dus ruim 4000 Du-nummers. Dit betekent dat er tussen 1969 en 1974 bij Dureco ruim 2000 unieke items zijn uitgebracht (singels én LP's op al hun labels!). Op het label Elf provincien hebben 'slechts' 200 LP's een Du nummer (van de totaal ongeveer 600 LP's

3 opmerkingen:

 1. ik zoek de singel van hanny en de rekels kom zing feest en dans met ons,b kant we laten ons het zingen niet verbieden dit was de laatste singel van hanny en de rekels deze singel is nog de enige die ontbreekt in myn hanny collectie.wie kan my hieraaan helpen. wk uitsneek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als reactie op de inleiding het volgende;
  in mijn verzameling nog de volgende nummers:
  149009 Nederland en Oranje
  333172 (Omega) Accordeon Kids
  333175 (Omega) Accordeon Kids 2
  Diverse singels 6500-6800 serie.
  Reacties hierop stel ik op prijs.
  mvg, Hans B.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaren hebben wij goed samen gewerkt met Dureco die de verdeling deed voor Nederland van het Belgische DOE-label.

  BeantwoordenVerwijderen